Αυτό είναι ένα στάδιο εξερεύνησης  και ανακάλυψης. Θα περάσετε μία φάση υπερσυνειδητότητας η οποία θα σας βοηθήσει να ξαναφέρετε τον εαυτό σας σε επαφή με τα διαισθητικά σας σημάδια: την πείνα, τις γευστικές σας προτιμήσεις, την ικανοποίηση και τον κορεσμό.

Αυτό το στάδιο μοιάζει πολύ με τη διαδικασία εκμάθησης οδήγησης. Για τον αρχάριο οδηγό ακόμη και το να βγάλει το αυτοκίνητο από το πάρκινγκ απαιτεί πολλή συνειδητή σκέψη, που ολοκληρώνεται με μία νοητική λίστα ελέγχου: βάλε το κλειδί στη μίζα, σιγουρέψου ότι η ταχύτητα είναι στο νεκρό, άναψε τη μηχανή, τσέκαρε τους καθρέφτες, λύσε το χειρόφρενο και ούτω καθεξής. Αυτή η υπερσυνειδητότητα είναι απαραίτητο να εφαρμοστεί σε όλα τα αναγκαία βήματα προκειμένου να είναι το αμάξι έτοιμο προς οδήγηση. Κατά τον ίδιο τρόπο, κι εσείς θα εστιάζετε σε λεπτομέρειες της διατροφής που έχουν εξελιχθεί χωρίς συνειδητή σκέψη (αλλά αυτό είναι αναγκαίο προκειμένου να ξαναανακαλύψετε τον Διαισθητικά Διατρεφόμενο Εαυτό σας μέσα σας).

Διάβασε το πρώτο βήμα της διαισθητικής διατροφής

Μπορεί να μοιάζει αδέξιο και άβολο, ή ακόμη και βασανιστικό. Η υπερσυνειδητότητα, παρολ’ αυτά, είναι διαφορετική από την εμμονική σκέψη. Η εμμονική σκέψη είναι διαβρωτική και χαρακτηρίζεται από ανησυχία. Γεμίζει το μυαλό σας το μεγαλύτερο μέρος της μέρας και σας εμποδίζει να σκεφτείτε οτιδήποτε άλλο. Η υπερσυνειδητότητα είναι πιο συγκεκριμένη. Εστιάζει όταν είστε έτοιμοι να φατε, αλλά εξαφανίζεται όταν τελειώσει η διατροφική εμπειρία. Και όπως ακριβώς τα βήματα που απαιτούνται για να οδηγήσει κανείς ένα αμάξι αυτοματοποιούνται, η Διαισθητική Διατροφή τελικά θα είναι εφικτή χωρίς αυτή την αρχική αδεξιότητα.

Ίσως νιώθετε ότι είστε σε  μία κατάσταση υπερσυνειδητότητας για πολύ χρόνο κατά τη διάρκεια αυτού του σταδίου. Αυτό μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε άβολα ή ακόμα και περίεργα. Θυμηθείτε, το μεγαλύτερο μέρος της πρότερης διατροφής σας ήταν είτε αποσυνδεδεμένο στο μεγαλύτερο μέρος του, είτε καθοδηγούμενο από δίαιτα.

Σε αυτό το στάδιο θα αρχίσετε να συμφιλιώνεστε με το φαγητό, δίνοντας στον εαυτό σας άνευ όρων άδεια να φάει. Αυτό το στάδιο μπορεί να φαίνεται τρομακτικό, και μπορεί να επιλέξετε να κινηθείτε αργά (εντός του ορίου που αισθάνεστε άνετα). Θα μάθετε να ξεφορτώνεστε το φαγητό που προκύπτει απ’ τις ενοχές και θ’ αρχίσετε ν’ ανακαλύπτετε τον παράγοντα της ικανοποίησης στο φαγητό. Όσο πιο ικανοποιημένος είστε όταν τρωτε, τόσο λιγότερο θα σκέφτεστε το φαγητό όταν δεν πεινάτε – δεν θα είστε πια «στη γύρα».

Θα πειραματιστείτε με τροφές που μπορεί να μην έχετε φάει για μεγάλο διάστημα. Αυτό περιλαμβάνει τη διάκριση των πραγματικών τροφών που σας αρέσουν ή δεν σας αρέσουν. Μπορεί ακόμα να ανακαλύψετε ότι δεν σας αρέσει η γεύση μερικών τροφών που ονειρευόσασταν να φάτε! (Έχετε υπόψιν σας ότι τα χρόνια της δίαιτας, ή τότε που τρώγατε αυτά που «θα έπρεπε» να φάτε εξυπηρετούν μονάχα την αποκοπή του εσωτερικού διατροφικού κινήτρου σας και των πραγματικών τροφικών επιλογών)

Θα μάθετε να δίνετε αξία στην πείνα σας και να αναγνωρίζετε τις σωματικές ενδείξεις που υποδεικνύουν τα πολλά διαφορετικά επίπεδα πείνας. Θα μάθετε να διαχωρίζετε αυτές τις βιολογικές ενδείξεις από τις συναισθηματικές ενδείξεις οι οποίες ίσως επίσης πυροδοτούν την κατανάλωση τροφής.

Σε αυτό το στάδιο μπορεί να δείτε ότι τρώτε μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού από αυτές που χρειάζεται το σώμα σας. Θα είναι δύσκολο να σεβαστείτε την πληρότητά σας σε αυτό το στάδιο, γιατί χρειάζεστε χρόνο για να πειραματιστείτε με την ποσότητα που χρειάζεται για να ικανοποιήσει έναν στερημένο ουρανίσκο. Επίσης χρειάζεστε χρόνο για να αναπτύξετε την εμπιστοσύνη σας στο φαγητό ξανά και για να ξέρετε ότι είναι ειλικρινά εντάξει να τρώτε. Πως μπορείτε να σεβαστείτε την πληρότητά σας, αν δεν είστε εντελώς σίγουροι πως είναι εντάξει να τρώτε μία συγκεκριμένη τροφή, η αν φοβάστε ότι αύριο δεν θα είναι διαθέσιμη;

Εάν το να τρώτε ήταν ο κύριος τρόπος για να ανακουφίσετε τον εαυτό σας, μπορεί να ανακαλύψετε ότι θα αρχίσετε να νιώθετε τα συναισθήματά σας και μπορεί να βιώσετε δυσφορία, θλίψη ή ακόμα και κατάθλιψη μερικές φορές. 

Ο μεγάλος όγκος του φαγητού σας μπορεί να είναι τροφές που ήταν απαγορευμένες πριν, παρότι μπορεί να τρώγατε μεγάλες ποσότητες από αυτές τις τροφές κρυφά ή με ενοχές. Ο τρόπος που θα διατρέφεστε κατά τη διάρκεια αυτού του σταδίου είναι ιδιαίτερα απίθανο να αποτελέσει το μοτίβο που θα εγκαθιδρύσετε ή θα θέλετε για το υπόλοιπο της ζωής σας. Θα παρατηρήσετε ότι η διατροφική σας ισορροπία είναι απορρυθμισμένη και μπορεί να μη νιώθετε ότι τα πράγματα είναι εντός ελέγχου σωματικά, σε αυτή τη περίοδο. Όλα αυτά είναι φυσιολογικά και αναμενόμενα. Πρέπει να αφήσετε τον εαυτό σας να περάσει μέσα από αυτό το στάδιο για όσο καιρό το χρειάζεστε. Θυμήθείτε, αναπληρώνετε χρόνια στέρησης, αρνητικού εσωτερικού διαλόγου,  και ενοχής. Ξαναχτίζετε θετικές διατροφικές εμπειρίες, σαν να φτιάχνετε ένα κολιέ από πέρλες. Κάθε διατροφική εμπειρία, όπως κάθε πέρλα, μπορεί να φαίνεται ασήμαντη, αλλά συνολικά κάνουν την διαφορά.