Δείτε πως μπορείτε να το κάνετε πράξη: απαντάμε σε απορίες και δίνουμε συνταγές!

 

Για να το ξεκαθαρίσουμε επειδή υπάρχει μια σύγχυση, υπάρχουν διαφορές στην κατανάλωση ενός χυμού από τον αποχυμωτή σε σχέση με το να αλέσουμε ολόκληρα τα φρούτα ή τα λαχανικά στο μπλέντερ. Είναι διαφορετικός ο χυμός και διαφορετικό το smoothie.

Κατά τη διάρκεια της αποχύμωσης φεύγουν όλες οι φυτικές ίνες και μένει το νερό, τα μεταλλικά στοιχεία και οι βιταμίνες – δηλαδή η ουσία του τροφίμου, γι’ αυτό και ενδείκνυνται για κάποιον που αποφεύγει τη βρώση φρούτου λόγω ευερέθιστου εντέρου.

ΤΑ ΦΡΟΥΤΑ ΤΑ ΤΡΩΜΕ ΔΕΝ ΤΑ ΠΙΝΟΥΜΕ!

  • Οι χυμοί φρούτων θα πρέπει να καταναλώνονται σπάνια και με φειδώ.
  • Οι χυμοί φρούτων καταστρέφουν το σμάλτο των δοντιών και προκαλούν τερηδόνα και ιδανικά η κατανάλωση θα πρέπει να γίνεται με καλαμάκι, γουλιά – γουλιά, και μετά να πραγματοποιείται ξέβγαλμα του στόματος με άφθονο νερό.
  • Εάν υπάρχει πρόβλημα μεταβολισμού σακχάρων, οι χυμοί φρούτων θα πρέπει αποφεύγονται τελείως.
  • Σε περίπτωση κατανάλωσης χυμών φρούτων, θα πρέπει να αραιώνονται κατά το ήμισυ με φιλτραρισμένο νερό.

ΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΤΑ ΠΙΝΟΥΜΕ & ΤΑ ΤΡΩΜΕ!

  • Οι χυμοί λαχανικών καλύπτουν πλήρως την καθημερινή ανάγκη σε σαλάτες και λαχανικά.
  • Οι χυμοί λαχανικών μπορούν να καταναλωθούν ως ένα γρήγορο ενδιάμεσο γεύμα (σνακ) ή να σερβιριστούν ως ορεκτικό ( 1ο πιάτο).
  • Όλα τα συμπληρώματα διατροφής μπορούν να αντικατασταθούν με χυμούς λαχανικών καθώς είναι η καλύτερη πηγή πρόληψης ενζύμων, μεταλλικών αλάτων, χλωροφύλλης, βιταμινών και αμινοξέων.

Στην πράξη λοιπόν!

Προετοιμασία

Τα λαχανικά και τα φρούτα να έχουν πλυθεί καλά. Καρότα, παντζάρια, μήλα και αγγούρια πρέπει να ξεφλουδίζονται. Αν είναι βιολογικά και θέλετε την φλούδα την κρατάτε. Αφαιρείται την φλούδα από λεμόνια, γκρέιπφρουτ, λάιμ και ανανά.
Κουκούτσια από μήλα και σταφύλια δεν υπάρχει λόγος να αφαιρεθούν όπως και τα σπόρια από πιπεριές.

Μετά την αποχύμωση

Ο χυμός ιδανικό είναι να πίνεται κατευθείαν για να μην οξειδωθεί. Εναλλακτικά μπορείτε να το τοποθετήσετε σε γυάλινο βάζο που γεμίζετε ως επάνω (να ξεχυλίσει) με στόχο να μη φυλακιστεί αέρας που θα προκαλέσει οξείδωση. Φυλάτε στο ψυγείο (αντοχή περ. 3-8 ώρες)
Παρακάτω θα βρείτε μερικές συνταγές που επίτηδες δεν έχουν ποσότητες. Παίζοντας με τις ποσότητες μπορείτε να αλλάξετε τελείως τη γεύση για να ταιριάζει στα γευστικά σας γούστα. Ιδανικό είναι να εντάξετε τους χυμούς λαχανικών συχνά μέσα στην εβδομάδα σας. Δελεαστικό όμως είναι να δοκιμάσετε κάποια και σαν φυσικά «γιατρικά» ανά περίπτωση.

 

  • Κρυολόγημα: καρότο, ανανάς, τζίντζερ (πιπερόριζα) και σκόρδο
  • Πονοκέφαλος: μήλο, αγγούρι, kale (= λαχανίδα), τζιντζερ(πιπερόριζα) και σέλερι
  • Έλκος, δυσπεψία: λάχανο, καρότο και σέλερι
  • Υψηλή πίεση αίματος: παντζάρι, μήλο, σέλερι αγγούρι και τζιντζερ(πιπερόριζα)
  • Αποτοξίνωση ήπατος (συκωτιού): καρότο, αγγουρι, kale (= λαχανίδα), και τζίντζερ (πιπερόριζα)
  • Υγεία ματιών: καρότο και σέλερι
  • Πονοκέφαλος από μέθη: μήλο, καρότο, παντζάρι και λεμόνι
  • Δυσκοιλιότητα: καρότο, μήλο και φρέσκο λάχανο
  • Ανησυχία: καρότο, σελερι και ρόδι
  • Κατάθλιψη: καρότο, μήλο, σπανάκι και παντζάρι
  • Διαβήτης: καρότο, σπανάκι και σέλερι
  • Άσθμα: καρότο, σπανάκι, μήλο, σκόρδο και λεμόνι
  • Αρθριτικά: καρότο, σέλερι, ανανάς και λεμόνι
  • Κόπωση: καρότο, παντζάρια, πράσινο μήλο, λεμόνι και σπανάκι
  • Μνήμη: ρόδι, παντζάρι και σταφύλι
  • Βοηθώντας τη χώνεψη: ανανάς, καρότο, λεμόνι και μέντα

 

Η καλύτερη ώρα για έναν χυμό λαχανικών είναι οποτεδήποτε.  Ναι, θα συμφωνήσω ότι είναι μπελαλίδικο με αρκετή λάτζα. Αλλά σίγουρα θα σας αποζημιώσει

Και κάποια tips:

  • Για να κάνετε την αποχύμωση μια καθημερινή σας συνήθεια, κρατήστε τον αποχυμωτή σας σε εμφανές σημείο στην κουζίνα σας, όχι κρυμμένο σε κάποιο ντουλάπι, ώστε να τον βλέπετε καθημερινά.
  • Τέλος, αυξήστε τον όγκο των αγορών σε φρούτα και λαχανικά από τη λαϊκή αγορά.

Στην υγειά σας!