Ναι, και όμως γίνεται! Για αρχή είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε τι είναι το Μεταβολικό σύνδρομο.

Το μεταβολικό σύνδρομο είναι ένα σύνολο από πέντε προδιαθεσικούς παράγοντες που σχετίζονται με την αύξηση του κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτη και εγκεφαλικό. Αυτοί οι πέντε παράγοντες είναι:

  1. Αυξημένη αρτηριακή πίεση (μεγαλύτερη από 130/ 85 mmHg)
  2. Αυξημένη τιμή γλυκόζης ή ινσουλίνης (αντίσταση στην ινσουλίνη)
  3. Αυξημένη περίμετρος μέσης που σχετίζεται με εναπόθεση  σπλαχνικού λίπους
  4. Αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων
  5. Χαμηλά επίπεδα «καλής» χοληστερόλης HDL

Το να υπάρχει ένα από αυτούς τους παράγοντες δεν σημαίνει ότι υπάρχει μεταβολικό σύνδρομο. Παρόλα αυτά έστω και ένα να υπάρχει από τα παραπάνω αυξάνονται οι πιθανότητες για ανάπτυξη καρδιαγγειακής νόσου. Η ύπαρξη τριών ή παραπάνω από τους παράγοντες που αναφέρθηκαν δίνει τη διάγνωση του μεταβολικού συνδρόμου και αυξάνει πολύ τον κίνδυνο για διάφορες επιπλοκές στην υγεία.

Από τον ορισμό και μόνο του μεταβολικού συνδρόμου καταλαβαίνουμε ότι δεν γίνεται καμία αναφορά στο βάρος ή στο Δείκτη Μάζας Σώματος (BMI) αλλά ως παράγοντας κινδύνου είναι η περιφέρεια την κοιλιάς που θεωρείται καλός δείκτης για την εναπόθεση σπλαχνικού λίπους και διάγνωση της παχυσαρκίας. Οπότε κάποιος μπορεί να έχει φυσιολογικό βάρος (λόγω καχεξίας) αλλά να έχει αυξημένο λίπος και άρα με φυσιολογικό ΔΜΣ να θεωρείται καλός υποψήφιος για μεταβολικό σύνδρομο.

Ας το αναλύσουμε λίγο παραπάνω αναφέροντας τους παράγοντες κινδύνου για ανάπτυξη του μεταβολικού συνδρόμου που σχετίζονται άμεσα με την παχυσαρκία και είναι οι εξής δύο:

  1. Κεντρική παχυσαρκία και συσσώρευση λίπους στο κορμό και στη κοιλιά
  2. Αντίσταση στην ινσουλίνη, που κάνει δύσκολο για το σώμα να χρησιμοποιήσει τους υδατάνθρακες

Κάποιοι άλλοι παράγοντες που αυξάνουν το ρίσκο για ανάπτυξη μεταβολικού συνδρόμου είναι :

  • Η ηλικία,
  • Το οικογενειακό ιστορικό ,
  • Η έλλειψη άσκησης ,
  • Γυναίκες που έχουν διαγνωστεί με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Τελικά στη διάγνωση του μεταβολικού συνδρόμου παίζει ρόλο το βάρος; Η αλήθεια είναι πως όχι. Για να διαγνωστεί το μεταβολικό σύνδρομο θα γίνουν διάφορές εξετάσεις για να αποκαλύψουν τρία ή και περισσότερα από τα σημεία της μεταβολικής διαταραχής. Έτσι λοιπόν αιματολογικά θα ελεγχεί ο αριθμός των τριγλυκεριδίων και της γλυκόζης νηστείας καθώς επίσης τα επίπεδα της χοληστερόλης και της HDL. Τέλος θα μετρηθεί η αρτηριακή πίεση σε ηρεμία και η ΠΕΡΙΜΕΤΡΟΣ μέσης και κοιλιάς.  Κανένας δεν χρειάζεται να ζυγιστεί γιατί ακόμη και σε ιατρικές αξιολογήσεις η μεζούρα, είναι το πιο ακριβό μας εργαλείο!  Αντικανονικές τιμές που θα παρατηρηθούν σε  τρεις ή περισσότερες από τις παραπάνω δοκιμές θα δείξουν την παρουσία ή όχι μεταβολικού συνδρόμου.

Η πρόγνωση για άτομα με μεταβολικό είναι αρκετά καλή εφόσον οι ίδιοι αλλάξουν λίγο γραμμή και αρχίσουν να φροντίζουν τον εαυτό τους: τρώνε σωστά, ασκούνται, σταματούν το κάπνισμα. Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής είναι πιο ακριβές και αποτελεσματικές  από οποιοδήποτε φάρμακο ενώ ποτέ δεν έχουν παρενέργειες.