Τον Οκτώβριο του 1980 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ καθιέρωσε

την 16η Οκτωβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής

με κύριο στόχο τον περιορισμό της πείνας στον πλανήτη.

υ

Το παράδοξο της σύγχρονης διατροφή είναι το εξής:

Ο σύγχρονος άνθρωπος λιμοκτονεί τρώγοντας περισσότερο. Ενώ τα ποσοστά παχυσαρκίας αυξάνονται και η παχυσαρκία έχει γίνει μάστιγα, οι άνθρωποι πεθαίνουν από χρόνιες παθήσεις που προκαλούνται από διατροφικές ελλείψεις.  (!)

Δεδομένα, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ)

  • Αυτή τη στιγμή 300 εκ. ενήλικες σε όλο τον κόσμο είναι παχύσαρκοι. 100 εκ. περισσότεροι από το 1995.
  • Μέχρι το 2020, η παχυσαρκία και οι επιπλοκές που δημιουργεί (καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτης και ορισμένοι τύποι καρκίνου) θα ευθύνονται για το 72% των θανάτων παγκοσμίως.
  • Το 60% της συνολικής θνησιμότητας οφείλεται σε χρόνιες παθήσεις που προκαλούνται από διατροφικές ελλείψεις (ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά)

Αυτό εξηγείτε απλά αν σκεφτούμε πόσο έχουν αλλάξει οι τροφές που καταναλώνουμε. Τρώμε τροφές που δεν είναι τροφές.  Στη σύγχρονη εποχή έχουμε καταλήξει να πληρώνουμε περισσότερο τη συσκευασία του τροφίμου παρά το ίδιο το τρόφιμο. Αποτέλεσμα να καταναλώνουμε θερμιδικές ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΜΕΝΕΣ βόμβες (γεμάτες ζάχαρη, λιπαρά, ενισχυτικά γεύσης, χρωστικές κα) που όμως είναι τελείως ΚΕΝΕΣ θρεπτικών συστατικών (βιταμίνες, μέταλλα, ένζυμα, ιχνοστοιχεία).  Έτσι αν και έχει αυξηθεί η διαθεσιμότητα των τροφίμων, όσο ποτέ στην ιστορία της ανθρωπότητας, ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού εμφανίζει διατροφικές ελλείψεις. Παχαίνουμε και λιμοκτονούμε ταυτόχρονα…

 

Δεδομένα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO)

  • Για κάθε δολάριο που ξοδεύει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την καταπολέμηση του υποσιτισμού στον κόσμο, η βιομηχανία τροφίμων ξοδεύει 500 δολάρια για την προώθηση των επεξεργασμένων τροφίμων

 

Με αφορμή λοιπόν την σημερινή ημέρα ας σκεφτούμε όλοι, καθένας για τον εαυτό του, και ας αναλάβουμε την ευθύνη μας απέναντι σε αυτό που μπορούμε: ΤΗ ΛΙΣΤΑ ΤΟΥ super market για το δικό μας σπίτι.

«Γίνε εσύ η αλλαγή που θέλεις να δεις στον κόσμο»,  λένε και ενώ νιώθουμε μικροί, οι δύναμη μας είναι μεγάλη όταν αναλαμβάνουμε την προσωπική μας ευθύνη.  Μπορούμε ο καθένας ξεχωριστά σε προσωπικό επίπεδο να κάνουμε την αλλαγή, για εμάς αρχικά, για τους ανθρώπους που σιτιζομάστε στο ίδιο τραπέζι, για την οικονομία της χώρας μας, για τον πλανήτη. Και όλα ξεκινούν πολύ απλά: φτιάξε συνειδητά τη ΛΙΣΤΑ του super market

Δεδομένα:

  • Αν κάθε αμερικάνος μειώσει την κατανάλωση κρέατος κατά 5%, αν δηλαδή τρώει ένα πιάτο λιγότερο την εβδομάδα, τότε θα παραχθεί ποσότητα δημητριακών ικανή να θρέψει 25 εκατομμύρια ανθρώπους
  • Στις Η.Π.Α. περισσότερο από το 40% των παραγόμενων τροφίμων πετιέται στα σκουπίδια, με κόστος πάνω από 100 δισ. δολάρια για την αμερικάνική κοινωνία.

Λοιπόν, σκέψου και δράσε: ΒΑΛΕ ΑΛΗΘΙΝΟ ΦΑΓΗΤΟ στο τραπέζι σου. Επέλεξε τροφές στη φυσική τους μορφή. Μάθε να τρως φρούτα στα ενδιάμεσα των γευμάτων, ξηρούς καρπούς και όχι μπισκότα. Μάθε να μαγειρεύεις με πρόγραμμα και να μην τρως κρέας περισσότερο από μια φορά την εβδομάδα. Μάθε να ψωνίζεις τρόφιμα που είναι τρόφιμα και δεν είναι πλαστικά παρασκευάσματα που όμως μοιάζουν με τρόφιμα.

Θυμήσου το ψωμί που ζύμωνε η γιαγιά και πες μου τι σχέση έχει με το ψωμί του τοστ που αγοράζεις. Καμία. Θυμήσου σαν εικόνα τα δημητριακά και πες μου τι σχέση έχουν με τα δημητριακά που ταϊζεις το παιδί σου. Καμία. Θυμήσου πόσες φορές έφαγες κρέας την προηγούμενη εβδομάδα πρωί – βράδυ (14 γεύματα) και υπολόγισε και όλα τα παρασκευάσματα: λουκάνικο, αλλαντικά, σουβλάκι κ.α και σκέψου πόσο μακριά είσαι από την οδηγία: κρέας 1 φορά την εβδομάδα …

Μέρα για προβληματισμό η σημερινή, ας είναι!