Τους καλοκαιρινούς μήνες οι υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με την ανεπαρκή ενυδάτωση του οργανισμού εγκυμονούν κινδύνους, ιδιαίτερα για άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου όπως μικρά παιδιά, ηλικιωμένοι και έγκυες γυναίκες. Είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε κάποιες απλές οδηγίες έτσι ώστε εάν βρεθούμε αντιμέτωποι με κάποιο περιστατικό να μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε έως ότου έρθει εξειδικευμένη βοήθεια. Ας μην ξεχνάμε όμως ότι η καλύτερη αντιμετώπιση κάθε ατυχήματος είναι η πρόληψή του.  

Τα συνηθέστερα προβλήματα του καλοκαιριού και απλές οδηγίες για την αντιμετώπισή τους είναι:

ΡΙΝΟΡΡΑΓΙΑ.

Οι ρινορραγίες είναι συνηθισμένες ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες οφείλονται συνήθως σε πολύ υψηλές ή χαμηλές θερμοκρασίες, σε αλλεργίες και κατάχρηση σταγόνων ή σπρέι της μύτης. Μπορεί όμως να είναι σύμπτωμα άλλης ασθένειας και να γίνουν επικίνδυνες για την υγεία. Επαναλαμβανόμενες ρινορραγίες πρέπει να εξεταστούν από ιατρό.

Αντιμετώπιση: Καθησυχάστε το άτομο και ζητήστε του να καθίσει σκύβοντας ελαφρά προς τα εμπρός ώστε να μην ρέει το αίμα προς τον λαιμό του. Με το δείκτη και τον αντίχειρα πιέζουμε ελαφρά αλλά σταθερά για 10 λεπτά. Μπορούμε επίσης να τοποθετήσουμε πάνω και γύρω από τη μύτη μια κρύα κομπρέσα. Για ρινορραγία που διαρκεί περισσότερο από 15 λεπτά αναζητήστε ιατρική βοήθεια.

  • ΜΗΝ ανασηκώνετε το κεφάλι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος εισρόφησης αίματος και πνιγμού.
  • ΜΗΝ τοποθετείτε βαμβάκι ή γάζες στο εσωτερικό της μύτης.
  • ΜΗΝ τοποθετείτε πάγο απευθείας πάνω στο δέρμα.

 

ΗΛΙΑΚΟ ΕΓΚΑΥΜΑ

Τα ηλιακά εγκαύματα είναι ίσως το συχνότερο πρόβλημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε το καλοκαίρι. Οφείλονται σε παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο και εμφανίζονται με έντονη ερυθρότητα του δέρματος, αίσθημα τραβήγματος, ήπιο οίδημα και έντονο πόνο. Σε σοβαρότερες καταστάσεις εμφανίζονται φουσκάλες, εντονότερο πόνο και πιθανή εμφάνιση σοκ. Η έγκαιρη και σωστή αντιμετώπισή του μειώνει το χρόνο επούλωσης.

Αντιμετώπιση: Δροσίζουμε το καμένο μέρος, για τουλάχιστον 5 λεπτά, με καθαρό τρεχούμενο νερό προσέχοντας η πίεση να είναι τέτοια ώστε να μην προκληθεί πόνος. Εάν δεν υπάρχουν φουσκάλες ή πληγές στο δέρμα τοποθετούμε κρύα επιθέματα. Έπειτα στεγνώνουμε απαλά με αποστειρωμένο ή καθαρό πανί και το καλύπτουμε ώστε να μην έρχεται σε επαφή με τα ρούχα. Κάνουμε συχνές επαλείψεις με ενυδατικό γαλάκτωμα με αλόη ή κρέμα κατάλληλη για εγκαύματα που θα προμηθευτούμε από το φαρμακείο. Ενυδατώστε επαρκώς τον οργανισμό σας πίνοντας πολύ νερό.

  • ΜΗΝ αγγίξετε ή σπάσετε τις φουσκάλες
  • ΜΗΝ εκθέτετε στον ήλιο το καμένο μέρος.

 

ΛΙΠΟΘΥΜΙΑ.

Είναι η σύντομη απώλεια των αισθήσεων που προκαλείται από προσωρινή ελάττωση της ροής του αίματος προς τον εγκέφαλο. Μπορεί να είναι αντίδραση στο φόβο ή σε έντονο σοκ, αποτέλεσμα εξάντλησης, αφυδάτωσης ή έλλειψης τροφής ή να είναι σύμπτωμα σοβαρότερης ασθένειας. Για το λόγο αυτό κάθε λιποθυμία πρέπει να ελέγχεται από ιατρό.

Αντιμετώπιση: Ξαπλώστε τον πάσχοντα στο έδαφος, ανασηκώστε και στηρίξτε τα πόδια τεντωμένα σε ύψος 30cm από το έδαφος. Εξασφαλίστε του καθαρό αέρα απομακρύνοντας κάθε άτομο από κοντά του. Ελέγξτε τους σφυγμούς και την αναπνοή του. Χαλαρώστε τα σφιχτά ρούχα (π.χ. γραβάτα, ζώνη). Με ένα βρεγμένο πανί δροσίστε του το πρόσωπο. Μιλήστε του με δυνατή, σίγουρη και σταθερή φωνή για να τον ηρεμήσετε. Μόνο όταν ανακτήσει πλήρως της αισθήσεις του βοηθήστε τον να καθίσει σε μια καρέκλα και δώστε του μικρή ποσότητα νερού.

  •  ΜΗΝ προσπαθήσετε να τον κρατήσετε όρθιο.
  •  ΜΗΝ τον χτυπάτε στο πρόσωπο.
  •  ΜΗ ρίχνετε νερό πάνω του.
  •  ΜΗΝ του δώσετε νερό εάν δεν ανακτήσει πλήρως την επαφή με το περιβάλλον.

 

ΘΕΡΜΙΚΗ ΚΡΑΜΠΑ

Κράμπα είναι η ξαφνική και επώδυνη συστολή ενός μυός που οφείλεται στη συσσώρευση του γαλακτικού οξέος στους μυς και την απώλεια του αλατιού μέσω της εφίδρωσης. Παρουσιάζονται συνήθως στη γάμπα ή στο πέλμα και συχνά συνδέονται με την μειωμένη πρόσληψη ασβεστίου και μαγνησίου. Κυρίως όμως συνδέονται με τη κακή φυσική κατάσταση του ατόμου ή την καταπόνηση του μυ. Αν οι μυϊκές κράμπες συμβαίνουν συχνά συμβουλευτείτε ιατρό.

Αντιμετώπιση: Τεντώστε αμέσως το μυ και με το χέρι σας κάντε μασάζ σε όλο το μήκος του. Μην αφήσετε το μυ να επανέλθει στην αρχική θέση του έως ότου υποχωρήσει πλήρως ο πόνος. Εάν ο πόνος επιμένει βάλτε ζεστά επιθέματα πάνω στο τεντωμένο μυ.

  •   ΜΗΝ τοποθετήσετε κρύα επιθέματα

 

ΘΕΡΜΙΚΗ ΕΞΑΝΤΛΗΣΗ

Η θερμική εξάντληση χαρακτηρίζεται από έντονη εφίδρωση με φυσιολογική ή ελαφρά αυξημένη θερμοκρασία σώματος. Προκαλείται από την απώλεια νερού και ηλεκτρολυτών. Τα συμπτώματα είναι έντονη δίψα, εξάντληση, πονοκέφαλος, ναυτία, εμετό και σπανιότερα διάρροια. Αν η εξάντληση δεν αντιμετωπιστεί οδηγεί σε θερμοπληξία.

 Αντιμετώπιση: Μεταφέρουμε το άτομο σε δροσερό περιβάλλον. Δίνουμε δροσερά υγρά πλούσια σε ηλεκτρολύτες (π.χ. ελαφρά αλατισμένο νερό ή ροφήματα για αθλητές) ξαπλώνουμε το άτομο ανασηκώνοντας τα πόδια τεντωμένα κατά 30cm. Αφαιρούμε τα περιττά ρούχα, δροσίζουμε το θύμα με μια υγρή πετσέτα και του κάνουμε αέρα. Εάν δεν υπάρχει βελτίωση μέσα σε 20-30 λεπτά αναζητούμε ιατρική βοήθεια.

  •   ΜΗ δώσετε οινοπνευματώδη ή καφεϊνούχα ποτά.

 

ΘΕΡΜΟΠΛΗΞΙΑ – ΗΛΙΑΣΗ

Η θερμοπληξία είναι ένα επείγον ιατρικό περιστατικό και η αντιμετώπιση του πρέπει να είναι άμεση. Πλήττει κυρίως άτομα άπορα, ηλικιωμένα, αλκοολικά, παχύσαρκα και ασθενείς με χρόνιο νόσημα. Η αντιμετώπιση πρέπει να είναι άμεση διότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος επιπλοκών και υψηλά ποσοστά θνησιμότητας. Ενδείξεις θερμοπληξίας είναι το πολύ ζεστό αναψοκοκκινισμένο και ξηρό δέρμα, ο πλήρης και έντονος σφυγμός ή αλλαγή της διανοητικής κατάστασης, που μπορεί να κυμαίνεται από απλή σύγχυση έως αποπροσανατολισμό ή και κώμα.

Αντιμετώπιση: Αναζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια. Μεταφέρετε αμέσως το άτομο σε δροσερό μέρος. Απομακρύνεται το ρουχισμό. Κρατήστε το κεφάλι και τους ώμους ελαφρώς ανασηκωμένα. Μειώστε τη θερμοκρασία του σώματος με κάθε δυνατό τρόπο. Ψεκάστε το άτομο με νερό και κάνετε του αέρα (οι σταγόνες λειτουργούν ως τεχνητός ιδρώτας) τοποθετήστε πάνω του ένα κρύο υγρό σεντόνι, διατηρήστε τον συνεχώς υγρό έως ότου η θερμοκρασία κατέβει στους 38oC μετά σκεπάστε τον με ένα στεγνό σεντόνι. Εάν το άτομο χάσει τις αισθήσεις του τοποθετήστε τον στο πλάι και ελέγξτε συνεχώς την αναπνοή και τους σφυγμούς του.

  •   ΜΗ δώσετε οινοπνευματώδη ή καφεϊνούχα ποτά.

Να έχετε ένα όμορφο και ασφαλές καλοκαίρι!