Το πρόβλημα με τις δίαιτες
Έχουν περιγραφεί διάφοροι τρόποι για αποτελεσματική, γρήγορη απώλεια βάρους. Κάποιοι τρόποι, σίγουρα δουλεύουν για κάποιους ανθρώπους. Παρόλα αυτά οι περισσότερες δίαιτες αποτυγχάνουν παταγωδώς σε βάθος χρόνου, το βάρος που χάσαμε το ξαναπαίρνουμε (και ίσως και λίγο παραπάνω) και υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που λένε: «με πάχυναν οι δίαιτες». Και αυτό είναι ρεαλιστικό! – για το συγκεκριμένο θα επανέλθω με άλλο άρθρο –
Ο χώρος του αδυνατίσματος είναι μια βιομηχανία δισεκατομμυρίων. Παρόλα αυτά δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι άνθρωποι αδυνατίζουν. Αντίθετα μάλιστα φαίνετε ότι πληθυσμιακά η παχυσαρκία είναι πανδημία σε όλο τον κόσμο και τα ποσοστά συνεχώς αυξάνονται!
Αν είσαι σαν το 99% των ατόμων που κάνουν δίαιτα το πρόβλημα αυτό σου ακούγεται γνώριμο:
Η δίαιτα μειώνει το μεταβολισμό, σε κάνει να πεινάς και τελικά ξαναπαίρνεις όλο το βάρος που έχασες μέσα σε λίγους μήνες.
Γιατί όμως συμβαίνει έτσι; Ας το δούμε λίγο διεξοδικά
Το πρόβλημα με τις περισσότερες δίαιτες είναι ότι δεν δουλεύουν μακροπρόθεσμα.
Και αυτό είναι επιστημονικά αποδεκτό και αποδεδειγμένο.
Μερικοί λόγοι που συμβαίνει αυτό
1. Μειώνεται ο μεταβολικός ρυθμός και αυξάνεται το αίσθημα της πείνας
Οι περισσότερες δίαιτες δεν είναι σχεδιασμένες με βάση τις τελευταίες εξελίξεις της επιστήμης της διατροφής (που αφορούν τον μεταβολικό ρυθμό και την ρύθμιση της όρεξης) που έτσι και αλλιώς είναι μια ραγδαία εξελισσόμενη επιστήμη. Έτσι όταν οι άνθρωποι χάνουν βάρος στη δίαιτα τους, τα επίπεδα ορμονών στο σώμα τους αλλάζουν και ο εγκέφαλός τους νομίζει ότι λιμοκτονούν. Και αυτό γιατί ο εγκέφαλός μας δεν ξεχωρίζει αν εμείς δεν τρώμε από επιλογή (γιατί κάνω δίαιτα) ή αν τελείωσαν τα τρόφιμα στον πλανήτη. Σαν εξισορροπιστικός μηχανισμός μειώνονται οι ενεργειακές απαιτήσεις (μειώνεται ο μεταβολισμός), μειώνονται τα επίπεδα ενέργειας, μειώνεται η θερμοκρασία του σώματος και το πιο σημαντικό: αυξάνονται οι λιγούρες- λαχτάρες – ξεσπάσματα στο φαγητό
Αυτή είναι μια πετυχημένη συνταγή για να ξαναπάρουμε το βάρος που χάσαμε με το που σταματήσουμε την οποιαδήποτε δίαιτα
2. Η διατροφή που σχεδιάζεται δεν βασίζεται στις συνήθειες μας.
To θέμα των συνήθειών είναι εξαιρετικά υποτιμημένο για την απώλεια βάρους.
Στην πράξη είναι απλό: οι συνήθεις λειτουργούν ως αντίβαρο για τη δύναμη της θέλησης. Για να γίνει κατανοητό, οι συνήθειες είναι ο λόγος για τον οποίο δεν χρειάζεται να επιστρατεύσουμε ένα τόνο θέλησης για να κάνουμε καθημερινά πράγματα όπως το βούρτσισμα των δοντιών ή να βάλουμε τα ρούχα μας το πρωί . Αυτά είναι πράγματα που κάνετε αυτόματα, χωρίς καμία ανάγκη για δύναμη χαρακτήρα, θέληση και αποφασιστικότητα.
Καταλήγοντας λοιπόν οι δίαιτες που δεν στοχεύουν στις συνήθειες, αλλαγή του τρόπου ζωής, αλλά αντίθετα βασίζονται στην δύναμη της θέλησης (περιορισμένο πόρο), είναι απλά καταδικασμένες να αποτύχουν. Αυτό συμβαίνει και γιατί η αποφασιστικότητα μοιάζει ως συναίσθημα με την οργή… με την πάροδο του χρόνου, ξεφουσκώνει!
3. Οι «ειδικοί» στις δίαιτες
Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι πολλές διάσημες, ψαγμένες, πετυχημένες, προχωρημένες, μοντέρνες, γρήγορες και τέλος πάντων «ιδιαίτερες» δίαιτες βασίζονται σε ανοησίες. Δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη, και σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι είναι επικίνδυνες. Τόσο οι δίαιτες όσο και οι «ειδικοί» που στέκονται πίσω από γραφεία και τις πουλούν έχοντας ψεύτικα ή καθόλου πτυχία στους τοίχους τους.
4. Άλλα…
υπάρχουν τόσα πολλά προβλήματα και λόγοι που οι δίαιτες δεν δουλεύουν που πραγματικά θα μπορούσαν να γραφτούν βιβλία. Όσο αφορά σε προσωπικό επίπεδο η πρότασή μου είναι απλή
- ξεκίνησε οποιαδήποτε προσπάθεια για τους σωστούς λόγους
- βάλε ρεαλιστικούς και δίκαιους στόχους
- επέλεξε τον ειδικό- συνοδοιπόρο που «θα μπει στα παπούτσια σου» και θα προσαρμοστεί στη δική σου πραγματικότητα
Καλή (επι)τύχια!!