Παρατήρησε και κατέγραψε τι, πότε και πόσο τρως

Το τι τρώμε είναι σημαντικό. Όλοι λίγο πολύ το γνωρίζουν αυτό. Παρόλα αυτά λίγοι μόνο άνθρωποι γνωρίζουν τι πραγματικά τρώνε. Οι περισσότεροι έχουν μια εντύπωση που αρκετές  φορές είναι υπερ ή πιο συχνά υποεκτιμημένη.

Δεν θα ξεχάσω μια γυναίκα που είχε έρθει στο γραφείο με αρκετά παραπανίσια κιλά και ορκιζόταν ότι όλη την ημέρα δεν έτρωγε. Είχε εν μερει δίκιο, διοτι δεν καθόταν ποτέ στο τραπέζι να φάει, παρά μόνο φρόντιζε να τρώνε όλοι οι υπόλοιποι της πενταμελους οικογενιας της. Μη μπορώντας να καταλάβω τι συνέβαινε, της ζήτησα για δύο ημέρες να κάνει μια άσκηση με ένα τάπερ. Ό,τι έτρωγε θα έβαζε παρόμοια ποσότητα στο τάπερ. Μια μπουκιά έτρωγε, μια μπουκιά στο τάπερ, μισό πιάτο έτρωγε , άλλο μισό στο τάπερ. Μετά από δύο ημέρες επέστρεψε έκπληκτη!!! «δεν μπορείς να φανταστείς πόσο φαγητό μαζεύτηκε στο τάπερ….» , μου είπε και έτσι ξεκίνησε. Συνειδητοποιώντας!  

Θεωρώ ότι για οποιονδήποτε θέλει πραγματικά να εξατομικεύσει και να βελτιώσει την διατροφή του ή τις συνήθειες του το πρώτο δραστικό βήμα είναι να το παρατηρήσει. Μετά να το συνειδητοποιήσει , να το αποδεχτεί και στη συνέχεια να κάνει μικρές μικρές δράσεις για να αρχίζει να το αλλάζει.

Αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι πρέπει να ζυγίζεις ή να μετράς το φαγητό σου για την υπόλοιπη ζωή σου αλλά κάνοντας το για λίγες μέρες θα σε βοηθήσει να εντοπίσεις λάθη και αλλαγές που θα χρειαστεί να κάνεις. Υπάρχουν διάφορες εφαρμογές (δωρεάν) που θα σε βοηθήσουν να αναλύσεις τη διατροφή σου σε θρεπτικά συστατικά, θερμίδες, νερό, βιταμίνες,  μέταλλα. Έτσι θα ξέρεις που βαδίζεις  και τι χρειάζεται να προσθέσεις ή να αφαιρέσεις, να αλλάξεις ή να τροποποιήσεις

Πώς κρατάμε ένα ημερολόγιο Καταγραφής Γευματων και πως μπορεί να Βοηθήσει:

  • Γράφετε ότι τρώτε ή πίνετε σε διάστημα 15’ από την κατανάλωση του
  • Αν περιμένετε ως το τέλος της μέρας είναι πιθανό κάτι να διαφύγει.
  • Βάζετε όσες περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε. Που, Πως, Τι, Πόσο πεινούσα
  • Όσο ασήμαντες και αν φαίνονται οι λεπτομέρειες μπορούν να βοηθήσουν να καθοριστούν μοτίβα συμπεριφοράς.
  • Μετρήστε τις ποσότητες που καταναλώνετε. Είτε χρησιμοποιώντας σκεύη είτε ζυγίζοντας τες.
  • Μην γράφετε απλά τι φάγατε σκεπτόμενοι ότι η ποσότητα δεν χρειάζεται να καταγραφεί ή ότι θα το θυμάστε.

Τελικά το ημερολόγιο καταγραφής

  • Μπορεί να εντοπίσει προβληματικά μοτίβα διατροφής.
  • Λειτουργεί σαν αρχείο των συνηθειών διατροφής.
  • Η αναδρομή του θα βοηθήσει να πάρετε την ευθύνη για την αλλαγή των ανθυγιεινών συνηθειών.
  • Με τον καιρό θα μάθετε να υπολογίζεται τις μερίδες σας «με το μάτι» χωρις να χρειάζεται να τις μετράτε.